Daruind vei Dobandi

Fragment din cartea “Daruind vei Dobandi” a Pr. Ierom. Nicolae STEINHARDT

Orb, neghiob şi strâmt la minte, cum mă aflu, n-am fost totuşi atât de stupid şi de neştiutor încât să cred că Hristos ne cere să dăm din prisosul nostru: asta o fac doar şi păgânii. Am fost însă îndeajuns de nepriceput şi de rătăcit în beznă spre a cugeta – ceea ce pare întru totul conform cu învăţătura creştină – că ni se cere să dăm din puţinul nostru. Ba am şi mers până la a mă învoi cu ideea că din pilda celor doi bani aruncaţi de femeia văduvă în cutia darurilor reiese îndemnul de a da tot ce avem, toată avuţia noastră.
(…) Hristos ne cere cu totul altceva. Şi anume: să dăm ceea ce nu avem.Nu din prisosul, nu din puţinul tău, ci din neavutul tău, din ceea ce îţi lipseşte. Dăruind altuia ce nu ai – credinţă, lumină, încredere, nădejde – le vei dobândi şi tu.
Lecţia e valabilă pentru orice creştin, cleric sau mirean. (…) Şi, dându-le, se vor răsfrânge şi asupră-i, se va milui şi el din pomana făcută altuia. “Dând din lumina pe care nu o ai, o vei avea şi tu.”
(…) Iar la Faptele Apostolilor (20, 35) Pavel aşijderea grăieşte: “Trebuie să ajutaţi pe cei slabi şi să vă aduceţi aminte de cuvintele Domnului Iisus, căci el a zis: Mai fericit este a da decât a lua.”

Dam si noi marturie despre oameni care, cu ajutorul lui Dumnezeu, daruiesc in fiecare zi celor “mai slabi” din ceea ce nu au.

Pr. Petroniu Tanase, Asociatia ProVita, Valea Plopului – de 20 de ani a deschis usa mamelor singure care altfel, parasite si deznadajduite, si-ar fi ucis pruncii pe care ii purtau in pantece. Peste 300 de copii de diferite varste locuiesc la Valea Plopului; si mai mare este numarul celor care traiesc astazi pentru ca mamele lor au primit sfat si rugaciune pentru a renunta la gandul ucigas al avorului.
Puteti ajuta directionant 2% din impozitul pe venit sau puteti trimite bani, prin transfer bancar sau prin mandat postal.
http://www.asociatiaprovita.org/campanii/ingerii-din-valea-plopului
http://www.adevaruldespreavort.ro/

Preot Nicolae Tanase – Parohia Valea Plopului,  Com .Posesti, Jud. Prahova cod postal: 107440.Tel: 00 40 746 014 605

Pr. Gheorghe Loghinoaia, Azilul de Batrani de la M-rea Bogdanesti (jud Suceava, in apropiere de Falticeni) – in grija Sfintiei Sale au ajuns de-a lungul a 15 ani, batrani aruncati in strada de familiilor lor, bolnavi, fara nici un venit sau cu pensii foarte mici; au gasit aici o masa calda, ingrijire medicala si sprijin duhovnicesc care sa le usureze batranetile. Sunt peste 100 de batrani carora Maica Domnului le poarta de grija, prin efortul si munca, deloc usoare, a familiei parintelui Loghinoaia si a catorva apropiati ai Bisericii; sute de crestini din Suceava (preoti si mireni) ajuta periodic aducand alimente sau directionand 2% din impozitul pe venit.
Manastirea Bogdanesti - Comuna Bogdanesti, jud. Suceava, cod postal 727035, Tel: 0230/570.617; 0745 575 393

Pr. Arhim. Iustin Parvu, staretul Manastirii Petru Voda (jud. Neamt) – si-a inchinat viata ajutorarii tuturor celor care i-au calcat pragul si nimeni n-a plecat vreodata nemangaiat. Parintele n-a dat niciodata cate putin, ci a daruit intotdeauna din belsug, “boiereste” celor lipsiti, chiar daca material nu are ceva al sau. Astazi M-rea Petru Voda are in ingrijire permanenta copii saraci, orfani sau proveniti din familii dezorganizate, batrani bolnavi si fara sprijin carora le daruieste o viata frumoasa, inconjurati fiind de dragostea crestineasca a semenilor lor.
Mănăstirea Petru Vodă, loc. Poiana Teiului, jud. Neamţ, tel. 0233-257003