Romania

Manastirile, schiturile sunt in lumea ortodoxa tot atatea locuri unde crestinul cauta hrana sufleteasca. Mari duhovnici, a caror faima depaseste adesea granitele tarii, sunt cautati pentru marturisire sau pentru a primi un cuvant de invatatura. Se intampla si astazi ca pe vremea parintilor din pustiul Palestinei sau al Egiptului.

Fie ca mergem in MOLDOVA, OLTENIA, DOBROGEA, MARAMURES sau TRANSILVANIA, manastirile, schiturile si catedralele sunt oaza de liniste care ne bucura sufletul, dar si privirea prin frumusetea lor arhitecturala ori prin peisajul deosebit in care sunt amplasate.

“In experienţa spirituala a pelerinajului, cei care au credinţa mai slaba au prilejul sa o intareasca vazand credinţa mai puternica a altora; cei care au rabdare mai puţina se intaresc vazand rabdarea altora; cei care se roaga mai puţin si mai superficial se imbogaţesc si se innoiesc din rugaciunea fierbinte a altora, a tuturor.

In pelerinaj suntem influenţaţi de alţii si influenţam pe alţii prin felul nostru de a fi prezenţi acolo. In general pelerinii sunt oameni insetaţi de mai multa viaţa spirituala, pe care nu o ofera totdeauna propria lor parohie sau manastire, sau pentru ca s-au prea obisnuit cu acestea. Pelerinajul invinge rutina. Cand pelerinajul este insoţit de rugaciuni, de priveghere, de spovedanie, de impartasire euharistica, de convorbiri duhovnicesti cu alţi pelerini, el este un izvor de bucurie si pace interioara, un prilej de imbogaţire spirituala."

P.F. Daniel, Patriarhul Romaniei