Ucraina

Ucraina de astazi se intinde pe teritoriul vechii "Rusii Kievene": centrul istoric, cultural si spiritual al marii lumi slave de mai tarziu.

Pentru pelerinii din intreaga Biserica Rusa, de care apartine canonic Ucraina de astazi, inceputurile monahismului rus si cateva dintre cele mai importante locuri de pelerinaj se afla la KIEV, POCHAEV, CERNICOV, ODESA si CRIMEEA: aici s-a scris istoria inceputului crestinarii rusilor la sfarsitul sec X, de catre cneazul Vladimir in cetea Chersones din Peninsula Crimeea si tot aici s-au construit primele lacasuri sfinte ale Bisericii Ruse, marete si impunatoare pana astazi: LAVRA PECERSCA din KIEV.

In CRIMEEA se afla moastele Sf Arhiepiscop Luca, chirurgul fara de arginti si sfant al zilelor noastre (a trecut la Domnul in 1961). Dragostea cu care Sf. Luca a salvat viaţa a mii de pacienţi şi curajul cu care a propovăduit adevărul ortodoxiei in perioada prigoanei bolsevice, oferă o extraordinară lecţie de slujire şi jertfă, un exemplu pentru medicii creştini.