Programul pelerinajelor pentru 2020 - măsuri de relaxare

Dragi pelerini,

Masurile de relaxare vă permit acum să faceți planuri de vacanță, ceea ce e îmbucurător. Însă e bine ca prudența să rămână o parte importantă a deciziilor pe care le veți lua. Cea mai sigură variantă de călătorie pentru acest an este cea cu automobilul propriu, în locuri nu foarte aglomerate, cu ședere la același hotel, în România sau în țări apropiate. Călătoria în străinătate sau circuitele care cuprind mai multe țări, implică din partea turistului informarea în permanență asupra formalităților și restricțiilor pe care trebuie să le respecte în fiecare țară și mai ales verificarea condițiilor de asigurare pentru îmbolnăvirea cu virusul nou, căci epidemiile nu sunt acoperite de asigurarea de călătorie. Orice țară poate lua oricând  hotărârea de a închide regiuni sau localități în cazul creșterii unui focar, iar majoritatea specialiștilor anunță un nou val de îmbolnăviri în toamnă.  Toate țările impun în prezent reguli de distanțare și dezinfectare a spațiilor în hoteluri, restaurante, biserici, muzee etc. Nu mai sunt amenzi individuale, dar firmele din turism riscă amenzi foarte mari dacă nu respectă aceste norme.

Ca organizator de grup, o agenție de turism trebuie să dispună de fonduri pentru a asigura măști de protecție, dezinfectanți și personal suplimentar care să asigure dezinfectarea autocarului la fiecare coborâre a turiștilor. Ținând cont că toate bisericile și muzeele au aceleași obligații, programul de vizitare este mai scurt și sunt pauze pentru dezinfectare și aerisire.  Derularea în condiții optime a unui program obișnuit de pelerinaj nu mai e posibil în condițiile actuale. Peste tot regulile de distanțare (la biserică, muzeu, restaurant, recepție hotel, toaleta etc) vor face imposibilă respectarea unui program de călătorie și desigur timpul de așteptare în vamă va fi considerabil mai mare, dat fiind că se vor completa anumite formulare iar triajul epidemiologic nu a fost încă eliminat. Sistemul de aer condiționat din autocar, hoteluri, restaurante este propice circulării oricărui virus, iar într-un grup mare, un bolnav asimptomatic poate cu ușurință îmbolnăvi alți călători. Cum majoritatea pelerinilor sunt persoane peste 60 de ani, riscul de îmbolnăvire este mai mare. Desigur, pentru cei care doresc să călătorească vara aceasta, sunt agenții de turism care au anunțat deja oficial reluarea excursiilor/circuitelor/pelerinajelor cu autocarul, cu respectarea tuturor regulilor și care vă promit o călătorie sigură, relaxată și ieftină.

Personal, consider că momentan, nu-mi pot asuma organizarea pelerinajelor (în țară sau în străinătate) cu grupuri mari pentru care nu pot garanta o călătorie în siguranță. Este o decizie pe care a trebuit să o iau și din motive financiare, căci regulile din turism presupun plata cu multe luni înainte, a unor avansuri pe care agenția nu le mai poate recupera în cazul anulării (chiar dacă motivul este epidemia sau forța majoră). Nu este o veste tristă, pentru nimeni, important este să fim cu toții sănătoși, să mai avem venituri care să ne permită călătorii în viitor și pe măsură ce situația va evolua, fiecare va hotărî, cu înțelepciune, cum să procedeze. Călătoria în străinătate pentru o intervenție chirurgicală este o urgență; cea pentru găsirea unui loc de muncă, o necesitate. Dar pelerinajul e o călătorie duhovnicească, în care ne îmbrățișăm cu bucuria de a ne reîntâlni, ne închinăm la icoane, la sfinte moaște, ne împărtășim la mari sărbători, fără nici cea mai mică teamă că aceste gesturi ne-ar putea dăuna. Dacă vremurile nu permit călătoria tihnită, așezată, duhul de pace nu poate sălășlui între noi, iar pelerinajul nu-și mai găsește rostul. De aceea, consider că deocamdată nu e un timp potrivit pentru pelerinajele în străinătate. Cred că e un timp potrivit pentru a privi fiecare în jurul său, la aproapele său care poate fi un proaspăt șomer ce nu mai poate asigura pâinea familiei sale, la o biserică ce nu-și poate plăti factura la electricitate, la un bolnav care nu poate sta la rândurile din spitale și nu poate plăti o investigație în sistemul privat etc., iar dacă surplusul financiar permite, orice poate fi binefăcătorul aproapelui său...în care se ascunde Hristosul pe care îl caută într-un pelerinaj! Sigur, fiecare va lua decizia potrivită pentru sine, iar în imediata apropiere geografică, oricine poate găsi locuri duhovnicești care să-l odihnească sufletește!

Țin să vă mulțumesc tuturor celor înscriși în pelerinaje pentru noblețea sufletească pe care ați arătat-o prin a nu pune nici o întrebare legată de soarta avansurilor pe care le-ați plătit și pentru răbdarea de a fi așteptat mesajul meu. Intenția bună de a călători la sfinții voștri dragi, să vă fie răsplătită ca și cum ați fi fost deja acolo! Cu nădejde în bunul Dumnezeu, vă îmbrățișez pe toți! Iertați!

2 iunie 2020